QUIZ ON INDUS VALLEY CIVILIZATION PART-2

0
27

1. From which one of the following places, remains of wells have been found in houses belonging to the developed stage of the Indus Valley Civilization?

Harappa

Kalibangan

Lothal

Mohenjodaro

Answer:- Kalibangan.

2. The archaeological finds from Alamgirpur in Ghaziabad district reflected the:-

Harappa Culture

Vedic Culture

Mauryan Culture

Gupta Period Culture

Answer:- Harappa Culture

3. Cotton for textile was first cultivated in:-

Egypt

Mesopotamia

Central America

India

Answer:- India

4. Rock cut architecture in Harappan culture context has been found at:-

Kalibanga

Dholavira

Kotdiji

Amri

Answer:- Dholavira

5. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below:-1.Mohenjodaro,Harappa,Ropar and Kalibangan are important places of Indus Valley Civilization.2.Harappa people developed planned cities with network of streets and drainage system.3.Harappa people did not know use of metals

1 and 2 are correct

1 and 3 are correct

2 and 3 are correct

1,2,3 are correct

Answer:- 1 and 2 are correct

6. Which one of the following was not known to the Harappans

Construction of wells

Constructions of pillars

Construction of Drains.

Construction of Arches

Answer:- Construction of Arches

7. A copper chariot of Harappa times was discovered-

Kuntal

Rakhigarhi

Daimabad

Banawali

Answer:- Daimabad

8. One of the following sites from where the famous Bull seal of Indus Valley Civilization was found:-

Harappa

Chanhudaro

Lothal

Mohenjodaro

Answer:- Harappa

9. Who discovered Indus Valley Civilization?

Sir Leonard wooley

V.S Agrawal

Dayaram Sahni

A.L.Basham

Answer:- Dayaram Sahni

10. Which one of the following animal was not represented on the seals and terracotta art of the Harappan Culture?

Cow

Elephant

Rhinoceros

Tiger

Answer:- Cow