QUIZ ON INDUS VALLEY CIVILIZATION PART -1

0
37

1. The Harappan Civilization was discovered in the year:

1901

1921

1935

1942

Answer:- 1921

2. Lothal is a site where dockyard of which of the following civilization were found?

Indus Valley

Mesopotamian

Egyptian

Persian

Answer:- Indus Valley

3. The Indus people traded with the:-

Chinese

Mesopotamians

Parthians

Romans

Answer:- Mesopotamians

4. The people of the Indus Valley Civilization usually built their houses of:-

Pucca bricks

Stone

Wood

All of these above

Answer:- Pucca bricks.

5. The Indus Valley Civilization was Non-Aryan because-

It was urban

It has a pictographic script.

It had an agricultural economy

It extended upto the Narmada Valley.

Answer:- It was urban.

6. All the following statements regarding the Indus Valley Civilization are correct except:-

The Indus Valley Civilization was an advanced urban civilization.

Iron was not known to the people.

It is difficult to say to which race the people belonged.

The people knew nothing about Agriculture.

Answer:- The people knew nothing about Agriculture.

7. The Local name of Mohanjodaro is:-

Mound of the Living

Mound of the great

Mound Of Dead

Mound of Supervisor

Answer:- Mound Of Dead.

8. The Indus Valley Civilization Specialised in:-

Town Planning

Architecture

Craftsman

All of these

Answer:- Town Planning

9. The famous figure of a dancing girl found in the excavation of Mohenjodaro was made up of:-

Terracotta

Steatite

Bronze

Red Limestone

Answer:- Bronze

10. Which of the following animals was not known to the Indus Valley Civilization?

Bull

Horse

Elephant

Giraffe

Answer: – Giraffe

11. Out of the following remains excavated in Indus Valley; which one indicates the commercial and economic development?

Pottery

Seals

Boats

Houses

Answer:- Seals

12. The Earliest City discovered in india was:-

Harappa

Rangpur

Mohenjodaro

Sindh

Answer:- Harappa

13. Which one of the following Indus Civilization site gives evidence of a dockyard?

Harappa

Lothal

Mohenjodaro

Rakhigarhi

Answer:- Lothal

14. Which one of the following statements regarding Harappa Civilization is correct?

The standard Harappan seals were made of clay.

The Inhabitants of Harappan had neither knowledge of copper nor bronze.

The Harappan Civilization was rural-based.

The inhabitants of Harappa grew and used cotton.

Answer:- The inhabitants of Harappa grew and used cotton.

15. An advanced water management system of Harappa times has been unearthed at:-

Dholavira

Lothal

Kalibangan

Alamgirpur

Answer:- Dholavira