QUIZ BASED ON VEDIC LITERATURE

0
693

1. The hymns of Rigveda are the work of:-

One author

Four author

Seven author

Many author

Answer:-Many author

 2.The Government of india has decided to declare which of the following rivers as National river?

Ganga

Yamuna

Kaveri

Brahmaputra

None of these

Answer:-Ganga 

3. Patanjali is well known for the compilation of:-

Yoga sutra

Panchatantra

Brahma Sutra

Ayurveda

Answer:-yoga Sutra

4. The God Who is Prominent in Rigveda is:-

Indra

Agni

Pasupati

Vishnu

Answer:-Indra

5. The Rigvedic God Varuna was:-

Harbinder of peace

Destroyer of foes

Guardian of cosmic order

God of Prosperity.

Answer:- Guardian of cosmic order

6. Nivi Paridhan and Adhivasa were the

Different type of garments of the Aryans

Government officials of Aryan king

Tribal people of Ancient india.

Musical instruments of Ancient Indians.

Answer:- Different type of garments of the Aryans. 

7. Panini, the first Grammarian of Sanskrit Language in india,lived during the

2nd Century B.C.

6th-5th Century B.C.

2nd century A.C.

5th-6th Century A.D.

Answer:- 6th-5th Century B.C. 

8. The word Satyemeva Jayate in the state Emblem of india have been adopted from which one of the following:-

Mundak Upanishad

Brahma Upanishad.

Mudgala Upanishad

Maitreyi Upanishad

Answer:-Maitreyi Upanishad 

9. Upanishad are book on:-

Religion

Yoga

Law

Philosphy

Answer:-Religion 

10. The expounder of Yoga Philosphy was:-

Patanjali

Gautam

Jaimini

Sankaracharya

Answer:-Patanjali 

11. The great law giver of ancient times was:-

Manu

Vatsyayana

Ashoka

Aryabhatta

Answer:-Aryabhatta 

12. The word Gotra occurs first time in:-

Rigveda

Samaveda

Yajurveda

Atharvaveda

Answer:-Rigveda

13. Which one of the following is distinctive features between a nastika and astika system in india

Belief in existence of god

Belief in the existence of heaven and hell.

Belief in the authenticity of the Vedas.

Belief in the doctrine of rebirth.

Answer:- Belief in existence of god.

14. Nyaya Darshan was Propagated by:-

Gautama

Kapil

Kananda

Jaimini

Answer:-Gautama

15. Ashtadhyayi was written by:-

Ved Vyas

Panini

Shukadeva

Balmiki

Answer:-Panini.

16. The literal meaning of the word Arya is:-

Superior

Learned

Priest warrior

Answer:-Superior

17. The Manu Samiti mainly deals with

Social order

Laws

Economic

State Craft

Answer:-Laws

18. Purushmedha i.e Male sacrifice referred to in:-

Krishna Yajurveda

Shukla Yajurveda

Shatapatha Brahman

Panchvisha Brahman

Answer:- Shatapatha Brahman

19. Who composed the Gayatri Mantra?

Vishwamitra

Vasistha

Indra

Parikshit

Answer:-Vishwamitra

20. Author of Nyaya Sutra was:-

Gautama

Kanad

Kapil

Badrayan

Answer:-Gautama

21. The word Aryan means:-

Of good family

Cultivator

Pastoral society

Bramachari

Answer:-of good family

22. Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells.

Rigveda

Samaveda

Yajurveda

Atharvaveda

Answer:-Atharvaveda

23. The religion of early vedic Aryan was primarily of

Bhakti

Image worship and Yajnas

Worship of nature and Yajnas.

Worship of nature and Bhakti

Answer:- Worship of nature and Yajnas.

24. The earliest settlement of Aryan tribes was:-

Uttar Pradesh

Bengal

Sapta Sindhu

Delhi

Answer:-Sapta Sindhu

25. In earliest Rigveda Period,what was considered to be a most Valuable property ?

Land

Cow

Woman

Water

Answer:-Cow

26. Sarga,Pratisavge,Vansa,Manvantara and Vanshanucharit are the indicator of:-

Veda

Puranas

Upanishads

Sutras

Answer:-Puranas.