QUIZ BASED ON MAHAJANAPADA PERIOD

0
890

1. The Indian king who opposed Alexander was:-

Ambhi

Porus

Dhanananda

Chandragupta

Answer:- Porus

2. The ancient name of North Bihar was:-

Vajji

Vasta

Surasena

Avanti

Answer:- Vajji

3.In ancient india,the earliest capital of Magadha kingdom was at:-

Pataliputra

Rajgir

Vaishali

Varanasi

Answer:- Rajgir

4. When Alexander invaded india,who were the rulers of Magadha?

Haryankas

Shishunages

Nandas

Mauryas

Answer:- Nandas

5. Which one of the following rulers of Maghadha was the contemporary of Alexander,the great?

Mahapadmananda

Dhanananda

Sukalp

Chandra Gupta Maurya

Answer:- Dhanananda

6. Where was the seat of the first Republic of the world in 6th Century BC?

Vaishali

Athens

Sparta

Patliputra

Answer:- Vaishali

7. By which rulers Pataliputra was chosen for the first time as a capital?

Ajatasatru

Kalasok

Udayin

Kanishka

Answer:- Udayin

8. The List of Sixteen Mahajanapadas is available in:-

Mahabharata

Anguttar Nikaya

Chhandogya Upanishad

Samyukta Nikaya

Answer:- Anguttar Nikaya

9. Which was the first capital of Magadha?

Patliputra

Vaishali

Girivarja(Rajgriha)

Champa

Answer:- Girivarja(Rajgriha)

10. Who founded Patliputra?

Udayin

Ashoka

Bimbisar

Mahapadmananda

Answer:- Udayin

11. By whom the first republic of the world established in vaishali?

Maurya

Nand

Gupta

Lichhavi

Answer:- Lichhavi

12. Which early ruler of Magadha murdered his father to ascend the throne and in turn,was murdered by his own son?

Bimbisar

Ajatasatru

Udayan

Nagadashak

Answer:-Ajatasatru

13. Mahajanapada situated on the bank of rivers Godawari was:-

Avanti

Vasta

Assaka

Kamboja

Answer:- Assaka

14. Who was the founder of Nanda Dynasty?

Bimbisara

Mahapadmananda

Ajatsatru

Dhanananda

Answer:- Mahapadmananda

15. Between which of the following was the ancient town of Takshasila located ?

Indus and Jhelum

Jhelam and Chenab

Chenab and Ravi

Ravi and beas

Answer:- Indus and Jhelum

16. Which one of the following dynasties was ruling over North india at the time of Alexander invasion?

Nanda

Maurya

Sunga

Kanva

Answer:- Nanda

17. Which among the following was not a contemporary of other there?

Bimbisara

Gautama

Buddha

Milinda

Prasenjit

Answer:-Milinda

18. Which one of the following had not come to india with Alexander?

Nearchus

Onesicritus

Aristobulus

Deimachus

Answer:- Deimachus